Nieuws en reacties

29-5-2019

Gisteren weer een bijzondere opdracht gehad: op onderwijscentrum het Leijpark voor speciaal onderwijs 2 keer een klankontspanning gegeven in het kader van hun 60-jarig bestaan.Twee erg leuke groepen kinderen, die ieder op hun eigen manier reageerden op de klanken. De een ging meteen heel relaxed liggen, de ander wilde blijven zitten en kijken. Een 3e vond het te spannend, en was eerst afwijzend, maar vond toen voor zichzelf een oplossing: hij trok de deken over zijn hoofd, en schermde zich zo af. Zo kon ik toch dichtbij komen met de instrumenten, zonder dat het bedreigend voor hem was.
Allemaal waren ze nieuwsgierig naar de instrumenten, en wilden ze na afloop wel het een en ander zelf uitproberen, en hadden ze ook vragen over de instrumenten. Zo leuk om te zien dat ze om de beurt met een instrument bij hun groepsgenoten langs gingen op de manier zoals ik dat ook doe.
Misschien plaats ik binnenkort wat foto’s, als ik toestemming hiervoor krijg.

3-10-2017

Even een update:                                                                                                                      – In juli heb ik 5 keer een klankontspanning gegeven aan verschillende groepen van de  jeugdgevangenis in Breda. Een heel bijzondere doelgroep, en ik was zeer benieuwd of ik de jongens wel “mee zou krijgen”. Dit was inderdaad niet altijd gemakkelijk, maar toch waren er bij elke groep momenten dat de klanken binnen kwamen, en de sfeer rustig. En bij elke groep waren er 1 of enkele jongens die zich vrij gemakkelijk overgaven aan de klanken en de ontspanning. Zo kon ik ervaren dat de klanken ook voor deze jongens effect hebben. Voor herhaling vatbaar!

-Ik geef al een paar jaar klankontspanningen binnen Amarant (instelling voor mensen met een verstandelijke beperking) aan een groep 1 keer per 2 maanden, en 1 cliënt 1 keer per maand, en daarnaast bij bijzondere gelegenheden. Sinds 3 maanden zijn er 2 vaste cliënten bijgekomen voor 1 keer per maand. Ze zijn allebei blind/zeer slechtziend, en 1 van hen is zelfs doof. Toch werkt de klankontspanning goed bij haar. Ze ligt op bed, en gaat daarna rustig slapen. Steeds als ze wil dat ik met een bepaald instrument doorga, pakt ze mijn hand vast. Het is weer zo mooi om te doen.

-Iets heel anders: bij mij in de buurt was laatst een buitenbioscoop, waar men een voorprogramma voor wilde.Een verhalenvertelster had een verhaal uitgekozen, dat ik van klanken heb voorzien. Samen hadden we dit voorbereid, en het werd echt een succes!                                                                                                                                              3-6-2017

Ingezonden brief in Spotlight, blad van Amarant:

“Aangeraakt door mooie klanken                                                                                          Wat een prachtige ervaring was dit. De laatste avond van onze ontmoetingsgroep rond het delen van verdriet. Lian van Roozendaal en José Scheepers boden aan om de cliënten te ‘verwennen’ met klankontspanning. ik as er door mijn werk al vertrouwd mee. En ik zag meteen de meerwaarde voor jonge mensen die worstelen met het verdriet over een vader of moeder die ze zijn verloren. Maar ik wist niet dat we dit als Amarant Groep in huis hadden.                                                                                                                                      De cliënten waren vol verwachting, we hadden natuurlijk overlegd over wat er kwam en over de invulling van deze avond. Lian en José zijn mooi op elkaar ingespeeld, in alle rust en vertrouwen kon ieder zich overgeven aan geluiden die je meenamen naar…Da was nu juist zo bijzonder. Achteraf had iedereen zo zijn eigen verhaal over de ‘reis’ die hij had gemaakt met deze bijzondere geluiden en vibraties. Je viel niet in slaap, daarvoor gebeurde er teveel, maar er kwam wel een enorme rust over iedereen heen. En gevoelens natuurlijk. Van verdriet, geborgenheid, missen en verlangen.

Ik kan het iedereen aanraden, zeker met je cliënten. Maar ook als team kan het jullie band helpen versterken.

Willem Brok, consulent zingeving en geluk.

12-5-2017

Deze week mocht ik aan 2 groepen klankontspanning geven in het Thomashuis in Wagenberg ter gelegenheid van hun vakantieweek. Weer heel mooie ervaringen. Een bewoner die het nogal spannend vond, gaf tijdens de sessie duidelijk aan als ik met een instrument niet dichter bij mocht komen door met zijn hoofd te schudden. En als hij iets als prettig ervoer, stak hij zijn duim op. Na afloop zei hij: “Die mag volgend jaar weer komen.” Een ander ging steeds met zijn hoofd richting het instrument dat ik bij hem hield, alsof hij ze wilde knuffelen. Erg lief!                                                                                                        De rust die ieder op zijn eigen manier ervaart is elke keer weer prachtig.

27-11-2015

Woensdag mijn instrumenten meegenomen naar een soort mega-snoezel in de gymzaal van ‘t Hooge Veer (Amarant). De deelnemers lagen op een schommelbed of een matras, zaten in een schommel of liepen rond. De gymzaal was sfeervol aangekleed en verlicht. Met de instrumenten individueel de deelnemers “bespeeld”. Niet zozeer de beleving van een klankontspanning (er werd tussendoor ook gewoon gepraat en zo), maar individueel weer mooie dingen gezien. Hoe sommige deelnemers geraakt worden door de trom, de koshi’s, de ocean drum, mijn stem of de fluit. Het blijft wonderlijk om mee te maken.

José
woensdag 3 december 2014 – 22:14
Vandaag heeft een klankwerker in training geobserveerd bij mijn werk. Hier haar reactie op Facebook:
“Weer een ervaring rijker. Genieten!
Vandaag bij José Scheepers (bij Amarant Tilburg) mogen kijken hoe ze één op één klankwerk deed bij een zwak begaafde mevrouw die in een rolstoel zat en niet kon praten. Ik vond het prachtig hoe haar lichaam liet zien op verschillende manieren wat ze aangenaam vond en wat niet. Ze reageerde sterk op de menselijke stem vooral wanneer José met klanken zong. De mevrouw begon dan rustig met haar hand lichtjes te bewegen ipv. stevig op de zijkant van haar bovenbeen te slaan. Het was even een teder moment voor mij. Dan de manier waarop ze op de koshi reageerde op het laatst. Je zag dat ze het niet fijn vond toen de koshi’s te dicht bij haar kwamen. Ze begon over haar hoofd en oren te wrijven. Toen de koshi’s verder weg waren leek alsof ze spontaan in slaap viel. Ze liet plotseling haar ogen dicht en haar lichaam bewoog heel rustig. Mooi om te zien. Het enige wat ik miste was de warme temperatuur. Het was nl. koud. Ondanks dat was het toch een geslaagd half uur wat zo om was. José hartstikke bedankt dat ik bij je mocht komen kijken en luisteren.”

24-1-14
Klankontspanning gegeven aan een groep oudere dames met een verstandelijke beperking (Amarant) Enkele dames deden actief mee door de instrumenten mee te bewegen, en met stem. Mijn klanken werden mooi geïmiteerd.

december 2013

Project “Voel je goed” bij de Tongerlose Hoef (Amarant) succesvol afgesloten.
Acht weken lang een combinatie van tai chi, klankontspanning en voetreflexmassage aangeboden aan een groep deelnemers van het dagactiviteitencentrum voor ouderen.
Alleen al geweldig voor hen om een middagje op zichzelf en op rust geconcentreerd te zijn.
Er was ook veel te zien aan verschillende reacties.
Gezien de positieve reacties zal het zeker een vervolg krijgen.
Karin en José

Kinderdagverblijf Het Krugerpark | Utrecht
dinsdag 15 oktober 2013 – 12:42
Een nieuwe ervaring voor José én voor ons.. Klankontspanning bij kinderen van 0-4 jaar. En wat was het bijzonder! Er werd op een fijne en rustige manier met verschillende instrumenten ‘gespeeld’. De kinderen werden erg rustig van al die mooie klanken en volgden José aandachtig in alles wat ze deed. De aandacht werd goed verdeeld tussen de allerkleinsten en wat oudere kinderen. Ook de leidsters werden er erg rustig van en konden zo de dag fijn afsluiten!

floralaan groep 6
woensdag 22 mei 2013 – 15:40
Hoi José,
Het was een erg leuke en ontspannen ervaring om het “klankconcert” mee te beleven.
De cliënten hebben het fijn ervaren.

Groetjes Aliuska en Leonie

29-3-13

Erg leuk en ontspannend ervaren, en eveneens de clienten. Klankschalen niet verwacht dat dit zo mooi kon zijn, heel bijzonder.
Een aanrader!

groetjes Marlou en Marieke

Wevershof, Gilze
maandag 11 maart 2013
De 4 dames van de Wevershof hebben een heerlijke verwenmiddag gehad. Tijdens de klanksessie raakten ze steeds meer ontspannen en ook later werkte dat nog door.
De leuke ontvangst met wat lekkers maakte de beleving compleet. Zeker een aanrader. Nu zijn “de mannen”van de Wevershof aan de beurt!
Dankjewel José.
groetjes namens Marja, Marloes, Mirjam, Petra en Tonnie.
Jorien